2012 04 14 107

A Sárospataki Kistérséget érintő tanösvények elhelyezkedését, nyomvonalát a XXI. térképmelléklet szemlélteti.

 

 1. MALOMKŐ TANÖSVÉNY
  Név: Malomkő Tanösvény
  Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
  Tájegység: Zempléni-hegység, Hegyalja
  Település: Sárospatak, Hercegkút, Makkoshotyka
  Létesítő, kezelő: Sárospataki Tanítóképzésért Alapítvány
  Hossz: 12 km
  Időigény: 4.5 óra
  Jelzés: piros T
  Vonalvezetés: körút
  Állomások száma: 11
  Nehézségi fok: túra jellegű
  Megközelíthetőség: Az 1. állomás a sárospataki Református Kollégium iskolakertjében, az utolsó (17. állomás) a sárospataki vár parkjában (Várkert) található.
  Ismeretanyag: komplex környezetismereti tanösvény
  Helyszínhez való viszony: helyismereti
  Ismeretközlés módszere: kirándulásvezető-füzetes tanösvény
  Ismeretszerzés módszere: bemutató tanösvény
  Ismertető: A Sárospatakról induló és oda visszakötő tanösvény a Megyer-hegy és Király-hegy (Megyer-hegyi kör), továbbá Makkoshotyka és Hercegkút községek környékének (pogánykúti-szakasz) természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A tanösvényen többek közt megtekinthetjük a Nagy-Bot-kő gejzírkúpot, a Megyer-hegyi malomkőbánya impozáns sziklafalait, a mészkerülő tölgyeseket, a felhagyott szőlők növényzetét, A Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék rekvizítumait (pl. a gombos-hegyi és a kőporosi pincesorokat), a Mandulás fajgazdag lejtősztyepprétjét és a sárospataki Várkert 7 hektáros helyi jelentőségű természetvédelmi területét.
  Tájékoztató kiadvány, irodalom: Kiss Gábor - Barkó Orsolya (szerk.): Malomkő Tanösvény. Hercegkút, 2001 (Írták: Barkó Orsolya - Dr. Kiss Gábor - Havassy András - Stoll László - Demeter Éva)

 2. KOMLÓSKAI TELÉR TANÖSVÉNY
  Név: Komlóskai Telér Tanösvény
  Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
  Tájegység: Zempléni-hegység, Hegyalja
  Település: Komlóska
  Létesítő, kezelő: Komlóska Község Önkormányzata, Földtani Örökségünk Egyesület Debreceni Területi Csoportja
  Hossz: 9 km
  Időigény: 4 óra
  Jelzés: piros T
  Vonalvezetés: körút
  Állomások száma: 13
  Nehézségi fok: túra jellegű
  Megközelíthetőség: A tanösvény kiindulópontja a településen lévő turistaház előtt van.
  Ismeretanyag: komplex környezetismereti tanösvény
  Helyszínhez való viszony: helyismereti
  Ismeretközlés módszere: tájékoztatótáblás, kirándulásvezető-füzetes tanösvény
  Ismeretszerzés módszere: bemutató tanösvény
  Ismertető: A Komlóska belterületén lévő turistaszállótól induló tanösvény felkanyarodik a községtől Ény-ra lévő Szkalkára, majd visszaereszkedik Komlóskára, ahonnan a délre futó Hollós-patak völgyébe vezet. Innen Ny-i irányba felvisz a Pusztavár 426 m magas tetejére, ahol egy 6 állomásból álló hurkot képezve levezet a kiindulóponthoz. A tanösvény érinti a komlóskai tájházat, a középkori Pusztavár romjait, s a hegység kiemelkedő geológiai képződményét, a Szkalka oldalában lévő kalcit-telért, valamint a közeli hidrokvarcit-telért és a bentonitbányát. Az útvonal bejárása során megismerkedhetünk a bükkösök, a törmeléklejtőerdők, a melegkedvelő tölgyesek és a fajgazdag lejtősztyepprétek élővilágával is.
  Tájékoztató kiadvány, irodalom: Kiss Gábor (szerk.): Komlóskai Telér Tanösvény. Komlóska, 1997

 3. BODROGZUGI VÍZITÚRA TANÖSVÉNY
  Név: Bodrogzugi Vízitúra Tanösvény
  Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
  Tájegység: Bodrogköz, Bodrogzug
  Település: Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Olaszliszka, Szegi, Szegilong, Tokaj, Zalkod
  Létesítő, kezelő: Létrehozta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság; kezelő 2007. 02. 01-től az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
  Hossz: 8 km
  Időigény: két nap
  Jelzés: A vízitúrázásra kijelölt útvonal (Zsaró, Zsaró-ér, Dió-ér, Bodrogzugi (I.) főcsatorna, Holt-Bodrog, Bodrog) élő folyón, holtágakon, csatornákon vezet.
  Vonalvezetés: körút
  Állomások száma: 18
  Nehézségi fok: A Bodrogzug vízjárási viszonyaitól függ a vízitúra nehézségi foka.
  Megközelíthetőség: A tulajdonképpeni vízitúra útvonal a Zsaró-zsilipnél kezdődik (4. állomás), amely a Bodrog ún. Lebuj-kanyarjától keletre 2 km-re, az Unió víziteleptől 1 km-re északra található.
  Ismeretanyag: komplex környezetismereti tanösvény
  Helyszínhez való viszony: helyismereti
  Ismeretközlés módszere: tájékoztatótáblás
  Ismeretszerzés módszere: bemutató tanösvény
  Ismertető: A vízitúrázásra kijelölt útvonal mentén táblák ismertetik meg velünk a Bodrogzug gazdag élővilágát, tártörténetét, de megcsodálhatjuk a különleges természetvédelmi értéket képviselő holtágakat is.
  Korlátozás: A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet védett természeti területére történő belépéshez az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség előzetes engedélye szükséges. Egész évben tilos a táborozás, a közösségi és tömegsportesemények, sportversenyek rendezése, technikai jellegű sporttevékenység folytatása a TBTK teljes védett természeti területén. A vízitúrázás a térképen megjelölt útvonalon engedélyezhető: Zsaró, Zsaró-ér, Dió-ér, Bodrogzugi (I.) főcsatorna. A Bodrogzug egyéb területein a vízitúrázás tilos. A védett természeti területen áthaladó szakaszon (Zsaró-zsiliptől a Zsaró-éren) a vízitúrázók létszáma nem haladhatja meg a napi 30 főt. Amennyiben a vízitúrázó csoportot regisztrált túravezető vezeti, a területen áthaladó vízitúrázók létszáma az eddigieken felül legfeljebb további 5, maximum 30 fős csoport lehet naponta. Ettől a létszámkorlátozástól az Igazgatóság természeti értékekre gyakorolt hatás függvényében mindkét irányban eltérhet. A szabályozás hatálya minden vízijárműre és vízi sporteszközre kiterjed.

2012 03 31 941

A weblap az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, Magyarország Kormányának LEADER keretéből
a SIMONINFO Multimédia és Oktatási Kft. kivitelezésében valósult meg.

logo